Институт за стандардизација
на Република Македонија
Пребарај во каталогот
Buy ISO Standards


Почитувани корисници,

Изготвивме анкетен лист со цел следење на информации кои сакаме да ги добиеме од Ваша страна за согледување дали нашата организација ги исполнува Вашите барања, како и подобрување на услугите кои ИСРМ ги испорачува до Вас.

повеќе ...
 

Институт за стандардизација на Република Македонија

Насловна » Добродојдовте во Институтот за стандардизација на Република Македонија
Институтот за стандардизација на Република Македонија (ИСРМ) е национално тело за стандардизација кое ги претставува националните интереси во меѓународните, европските и регионалните организации за стандардизација, ги промовира стандардизациските активности и преку здружување на јавните и приватните заинтересирани страни, ИСРМ подготвува и усвојува доброволни национални стандарди.
  • Каде и да погледнете ќе најдете стандард!
    Во периодот од 7-8 Јуни 2016 година ќе се организира XII-то Генерално годишно собрание на CEN и CENELEC (Европски тела за стандардизација) кое ќе се оджи во хотелот "Александар Палас" во Скопје

Новости

Jавна расправа по Македонски проекти

Погледнете го видеото: Упатство за коментари кон содржината на нацрт македонските стандарди

Целта на јавната расправа е да им се овозможи на сите заинтересирани страни а особено на малите и средни претпријатија (МСП) учество во процесот на стандардизација, преку гласање и поднесување на коментари кон содржината на нацрт македонските проекти. Рокот за гласање и поднесување коментари е определен со датумите “Почеток“ односно “Крај на гласање“. Македонските проекти се достапни преку доленаведениот линк: видете ги сите проекти (prМКС) на jавна расправа.

ВАЖНА НАПОМЕНА: Се додека за соодветниот проект е отворена јавната расправа можете да извршите бришење и/или промена на Вашиот претходно зададен глас, следствено можете да продолжите со поднесување на нови коментари, бришење на старите и/или измена или дополна на претходно поднесените. Сите претходно поднесени коментари како и даденото гласање во овој случај се видливи.

 

Ознака на стандард
Фаза
ТК
Почеток на гласање
Краj на гласање
ИСРМ ТК 32
2016-04-30
2016-08-06
FprEN 61215-1-4:2015
Земни фотоволтаични (PV) модули - Квалификација на дизајн и одобрување на видот – Дел 1-4: Посебни барања за испитување на бакар индиум галиум селенид (CIGS) и бакар индиум галиум селенид (CIS) фотоволтаични (PV) модули
Terrestrial photovoltaic (PV) modules - Design qualification and type approval - Part 1-4: Special requirements for testing of copper indium gallium selenide (CIGS) and copper indium selenide (CIS) photovoltaic (PV) modules
ИСРМ ТК 19
2016-05-30
2016-07-06
ISO 19353:2015; EN ISO 19353:2016
Безбедност на машините - Заштита и спречување пожари (ISO 19353:2015)
Safety of machinery - Fire prevention and fire protection (ISO 19353:2015)
ИСРМ ТК 31
2016-04-30
2016-08-06
EN 61167:2016
Метал-халогени сијалици -- Работни карактеристики
Metal halide lamps - Performance specification