Институт за стандардизација
на Република Северна Македонија
Пребарај во каталогот
Buy ISO Standards

 

Интервју со директорот на Институтот за стандардизација на Република Северна Македонија - г-дин Џеват Кицара

Интервјуто е објавено во списанието Транспорт и Логистика, информативен и едукативен месечник број 158 од Јануари 2019 година. 

 

За 2019 година, се предвидени повеќе активности, со кои Институтот за стандардизација на Република Северна Македонија ќе стане препознатлива институција во државата во која компаниите ќе можат да се информираат, едуцираат и обучат, но и да ги купат стандардите

 

Примената на стандардите претставува една од основните потреби и услови за успешен развој на македонската економија и компаниите треба да ја зајакнуваат својата свест дека воведувањето на стандардите ќе ја подобри нивната конкурентност дома, а посебно на надворешниот пазар

 

Во моментов, ИСРСМ има подготвено 73 национални македонски стандарди и стандардизациски документи, додека осум предлог - македонски стандарди се во фаза на изработка 

Повеќе од интервјуто на г-дин Џеват Кицара може да прочитате во документот кој го има подолу.
 

Документи

Интервју - 1.39 MB