Институт за стандардизација
на Република Северна Македонија
Пребарај во каталогот
Buy ISO Standards

 

МКС EN 12955:2010

Статус: Повлечен
Јазик: English
Страни:
Публикувано: 2010-02-28
Повлечен: 2012-06-30
Национален регистар: 2/2010
Издание:
Поврзани меѓународни стандарди
Овој документ е идентичен со:
EN 12955:1999
CEN/TC 275
Цена: 0 MKD

Почитувани овој документ во моментот не може да се набави преку интернет. Ве молиме обратете се во Инфо центарот на ИСРСМ.

Печати

Македонски наслов

Прехранбени производи – Определување на афлатоксин Б1, и збир од афлатоксини Б1, Б2, Г1 и Г2 во житарици, овошје со лушпа и нивни производи - Метод на течна хроматографија со високи перформанси (HPLC) со постколонска дериватизација и пречистување со имуноафинитетна колона (идентичен со EN 12955:1999)

Англиски наслов

Foodstuffs - Determination of aflatoxin B1, and the sum of aflatoxins B1, B2, G1 and G2 in cereals, shell-fruits and derived products - High performance liquid chromatographic method with post column derivatization and immunoaffinity column clean up

Подрачје на примена

Не е додадена информација.

Scope

This European Standard specifies a method for the determination of aflatoxin contents of greater than 8 ug/kg. The method has been successfully validated in an interlaboratory study according to ISO 5725:1986 on maize containing 24,5 ug/kg,peanut butter containing 8,4 ug/kg and raw peanuts containing 16 ug/kg of total aflatoxins. Some laboratory experiences have shown that this method can be used to several types of cereals, oilseed products, shell-fruits, dried fruits and derived products, after in-house validation.

Технички комитети


ICSДиректива

Не е додадена информација.

Национална активност