Институт за стандардизација
на Република Северна Македонија
Пребарај во каталогот
Buy ISO Standards

 

МКС EN ISO 3961:2013

Насловна » Стандардизација » МКС EN ISO 3961:2013
Статус: Повлечен
Јазик: English
Страни: 10
Публикувано: 2013-11-30
Повлечен: 2019-01-30
Национален регистар: 11/2013
Издание:
Поврзани меѓународни стандарди
Овој документ е идентичен со:
EN ISO 3961:2013
CEN/TC 307
Овој документ е идентичен со:
ISO 3961:2013
ISO/TC 34/SC 11
Цена: 605 MKD



Печати

Македонски наслов

Масти и масла од животинско и растително потекло – Определување јоден број

Англиски наслов

Animal and vegetable fats and oils - Determination of iodine value (ISO 3961:2013)

Подрачје на примена

Не е додадена информација.

Scope

ISO 3961:2013 specifies a reference method for the determination of the iodine value (commonly known in the industry as IV) of animal and vegetable fats and oils, hereinafter referred to as fats. An annex describes a method for the calculation of the IV from fatty acid compositional data. This method is not applicable to fish oils. Furthermore cold-pressed, crude and unrefined vegetable oils as well as (partially) hydrogenated oils can give different results by the two methods. The calculated IV is affected by impurities and thermal degradation products.

Технички комитети


ICS



Директива

Не е додадена информација.

Национална активност



 Број на стандард
Јазик
Статус
Публикувано
Страни
Цена
 
Купи
English
Повлечен 
2012-06-30 
8 с.
567 MKD 
PDF
Масти и масла од животинско и растително потекло – Определување јоден број (ISO 3961:2009)
English
Публикуван 
2019-01-30 
12 с.
681 MKD 
PDF
Масти и масла од животинско и растително потекло – Определување јоден број