Институт за стандардизација
на Република Македонија
Пребарај во каталогот
Buy ISO Standards

 
Фаза: 40.60 - собрани коментари по Н МКС
Почеток на гласање: 2018-04-02
Краj на гласање:

Поврзани меѓународни стандарди
Овој документ е идентичен со: FprEN 13141-1 CEN/TC 156

Македонски наслов

Вентилација на објекти - Тестирање на карактеристики на компоненти/производи за вентилација на индивидуални станбени објекти - Дел1: Надворешни и внатрешни поставени елементи за транспорт на воздух

Англиски наслов

Ventilation for buildings - Performance testing of components/products for residential ventilation - Part 1: Externally and internally mounted air transfer devices

Гласајте и внесете коментар за овој проект

Доколку сакате да гласате и поднесете коментари за дадениот проект потребно е да се регистрирате на следниот линк: Мој профил

Подрачје на примена

Не е додадена информација.

Scope

This European Standard specifies laboratory methods for testing externally and internally mounted air transfer devices operating under pressure differences. It applies to devices located between two spaces (between one room and outside, or between two rooms) of the following types: -devices with fixed opening(s); -devices with manually adjustable opening(s); -devices with pressure difference controlled opening(s); -window openings specifically designed to act as an air transfer device. It describes tests intended to characterise the following: -flow rate/pressure; -non-reverse flow ability; -air tightness when closed'' (for closeable externally mounted air transfer device); -geometrical free area; -air diffusion in the occupied zone; -sound insulation; -water tightness. This standard does not apply to evaluation of: -air filtration; -condensation risk; -noise production.

Технички комитети


ICSДиректива

Не е додадена информација.