Институт за стандардизација
на Република Македонија
Пребарај во каталогот
Buy ISO Standards

 
Фаза: 40.20 - јавна расправа по Н МКС
Почеток на гласање: 2017-03-30
Краj на гласање: 2017-05-06

Поврзани меѓународни стандарди
Овој документ е идентичен со: EN 14176:2017 CEN/TC 275

Македонски наслов

Прехранбени производи - Определување домоична киселина во во сирови морски плодови и риби и зготвени школки со RP-HPLC користејќи UV детекција

Англиски наслов

Foodstuffs - Determination of domoic acid in raw shellfish, raw finfish and cooked mussels by RP-HPLC using UV detection

Гласајте и внесете коментар за овој проект

Доколку сакате да гласате и поднесете коментари за дадениот проект потребно е да се регистрирате на следниот линк: Мој профил

Подрачје на примена

Не е додадена информација.

Scope

This European Standard specifies methods for the quantitative determination of domoic acid in raw bivalve molluscs and finfish as well as in cooked mussels. The limit of detection is about 10 ng/ml to 80 ng/ml (0,05 mg/kg to 0,4 mg/kg), depending on the UV detector sensitivity. The limit of quantification for DA by these methods is at least 2,7 mg/kg. Method A has been validated for the determination of DA in different raw matrices such as mussels, clams, scallops and anchovies, spiked and/or naturally contaminated at levels ranging from 2,7 mg/kg to 85,1 mg/kg. Method B has been validated for the determination of DA at levels ranging from 5 mg/kg to 12,9 mg/kg in cooked blue mussels. For further information on validation data, see Clause 8 and Annex A. Laboratory experience has shown that this standard can also be applied to other shellfish species, however, no complete validation study according to ISO 5725 has been carried out so far.

Технички комитети


ICSДиректива