Институт за стандардизација
на Република Македонија
Пребарај во каталогот
Buy ISO Standards

 
Фаза: 40.20 - јавна расправа по Н МКС
Почеток на гласање: 2018-02-28
Краj на гласање: 2018-05-30

Поврзани меѓународни стандарди
Овој документ е идентичен со: prEN 17203 CEN/TC 275

Македонски наслов

Прехрамбени производи - определување цитринин во храна со течна храматографија со масена спектометрија (LC-MS/MS)

Англиски наслов

Foodstuffs - Determination of citrinin in food by liquid chromatography tandem mass spectrometry (LC-MS/MS)

Гласајте и внесете коментар за овој проект

Доколку сакате да гласате и поднесете коментари за дадениот проект потребно е да се регистрирате на следниот линк: Мој профил

Подрачје на примена

Не е додадена информација.

Scope

This European Standard describes a procedure for the determination of the citrinin content in food (cereals, red rice), herbs and food supplements by liquid chromatography tandem mass spectrometry (LC-MS/MS). This method has been validated for red yeast rice in the range of 2,5 μg/kg to 3000 μg/kg and for wheat flour in the range of 2,5 μg/kg to 100 μg/kg. Laboratory experiences have shown that this method is also applied to white rice, herbs such as a powder of ginkgo biloba leaves and the formulated food supplements.

Технички комитети


ICS



Директива