Институт за стандардизација
на Република Македонија
Пребарај во каталогот
Buy ISO Standards

 
Фаза: 40.60 - собрани коментари по Н МКС
Почеток на гласање: 2018-06-02
Краj на гласање:

Поврзани меѓународни стандарди
Овој документ е идентичен со: EN ISO 21904-3:2018 CEN/TC 121
Овој документ е идентичен со: ISO 21904-3:2018 ISO/TC 44/SC 9

Македонски наслов

Здравје и безбедност при заварување и сродни постапки – Барања, тестирање и означување на опрема за филтрација на воздух - Дел 3: Определување на ефикасност на факање на уреди за одведување на гасови за заварување (ISO 21904-3:2018)

Англиски наслов

Health and safety in welding and allied processes - Requirements, testing and marking of equipment for air filtration - Part 3: Determination of the capture efficiency of on-torch welding fume extraction devices (ISO 21904-3:2018)

Гласајте и внесете коментар за овој проект

Доколку сакате да гласате и поднесете коментари за дадениот проект потребно е да се регистрирате на следниот линк: Мој профил

Подрачје на примена

Не е додадена информација.

Scope

ISO 21904-3:2018 defines a laboratory method for measuring the welding fume capture efficiency of on-torch extraction systems. The procedure only prescribes a methodology, leaving selection of the test parameters to the user, so that the effect of different variables can be evaluated. ISO 21904-3:2018 is applicable to integrated on-torch systems and to systems where a discrete extraction system is attached to the welding torch close to the arc area. The methodology is suitable for use with all continuous wire welding processes, all material types and all welding parameters. The method can be used to evaluate the effects of variables such as extraction flow rate, extract nozzle position, shielding gas flow rate, welding geometry, welding torch angle, fume emission rate, etc., on capture efficiency.

Технички комитети


ICSДиректива

Не е додадена информација.